Få økonomisk kontroll med refinansiering

Refinansiering innebærer ofte sammenslåingen av alle dine lån på et og samme sted. Dette fører vanligvis til oppnåelse av bedre vilkår, og lavere månedlige kostnader i det lange løpet. Med andre ord, er målet med refinansiering å skaffe bedre betingelser for deg selv. Det er imidlertid andre grunner for at du bør tenke på refinansiering. Hvis du vet du kommer til å ha flere utgifter i tiden fremover, kan refinansiering være et godt startpunkt for pengesparing.

Bør jeg refinansiere?

Om det er lurt for deg å refinansiere eller ei, kommer helt an på din livs- og inntektssituasjon. Å gå opp i lønn vil som regel gi deg bedre vilkår hvis du refinansierer, fordi banken anser deg for å være enda mer betalingsdyktig enn tidligere. Dermed vil banken kunne tilby deg lavere renter på dine lån.

Banken du velger har mye å si

Å sammenligne renter er svært viktig for å oppnå de beste mulige vilkår. Vi nordmenn investerer mye tid på å finne billige flybilletter og hoteller når vi skal på ferie, men bruker ikke like mye tid på å sammenligne for eksempel boliglån. Å ta seg tiden til å sammenligne vilkår hos ulike banker, kan imidlertid hjelpe deg å spare mye penger hver måned. Mange nøyer seg med tanken at de valgte lånet med de beste vilkårene ved låneopptaket, men glemmer fort at rentene endrer seg hele tiden. Det som var det beste lånet da, trenger ikke å være det nå.

Har du det beste lånet i dag?

Spørsmålet du bør stille deg selv er: har jeg de beste lånevilkårene også i dag? Dersom svaret er nei, bør du tenke på refinansiering. Ta jevnlige sjekk av dine lån og se om de fremdeles er konkurransedyktige. Du kan alltid sjekke med flere rådgivere hos ulike banker, og se hvor du får det beste tilbudet. Eller kan du sammenligne lån på nettet.

Jeg fant bedre vilkår i en annen bank, hva nå?

Finner du lavere renter hos en annen bank er det bare å ta kontakt med banken. Be om et møte med en rådgiver, og si at du ønsker å refinansiere. Vær godt forberedt i forkant av møtet, ha oversikt over hva din årsinntekt er, og nevn hvis du skal gå opp i lønn i den nærmeste fremtid.

Hva banken er opptatt av

Bankene er opptatte av å måle hvor betalingsdyktig du er. Betalingsdyktighet har mye å si på rentefastsettelsen. Banken tar i grunn en stor risiko ved å låne penger til en lånetaker som ikke har en stabil økonomi. Dette er fordi økonomisk ustabilitet minsker garantiene på at lånetakeren kan betjene gjelden sin til banken. Er du derimot betalingsdyktig er risikoen mindre for at du ikke betaler ned på lånet ditt. Derfor kan du også få lavere renter på dine lån.

Hvordan forhandler du med banken

Å forhandle er en kunst, og du bør tenke både på hva dine grenser er, og hva banken sine grenser er når det gjelder renter. Les deg opp på renteoversikter i markedet så du er klar over hva du kan forvente fra banken. Da er du godt rustet for å ta opp kampen med banken.