Hvordan søke om refinansiering på nett

Ønsker du å refinansiere gjelden din kan du søke om dette på flere forskjellige måter. Det enkleste er å søke på nett, da kan du velge mellom å søke i nettbanken, gjennom en låneportal eller hos en lånemegler. Har du boliglån du ønsker å refinansiere kan du enkelt søke om dette på dine sider i nettbanken.

Hva er refinansiering?

Enkelt forklart betyr refinansiering at du tar opp et nytt lån for å betale ned ett eller flere andre lån. Dette er en rask måte å bli kvitt blant annet dyre smålån og kredittkort, og kan også benyttes for å øke boliglånet. Målet med refinansiering er å oppnå bedre vilkår knyttet til renter, gebyrer og nedbetalingstid. Ønsker du å refinansiere for å betale for oppussing av boligen vil du mest sannsynlig ikke oppnå bedre renter med én gang. Hvis du derimot refinansierer igjen etter oppussing og ny verdivurdering av boligen, kan du oppnå bedre vilkår.

Grunner til å refinansiere

  • Samle flere smålån og kreditter i ett større lån
  • Betale for renovering og oppussing av boligen
  • Flytte boliglånet for å få bedre vilkår
  • Få bedre oversikt over gjeldssituasjonen
  • Endre nedbetalingstiden for raskere nedbetaling av gjeld
  • Forlenge nedbetalingstid for lavere månedlige kostnader
  • Spare penger med lavere rente, gebyrer og totale kostnader

Hvordan søke om refinansiering?

Søker du på nett har du tre alternativer: nettbank, lånemegler og låneportal.

Nettbanken

Så lenge banken tilbyr lån til refinansiering kan du søke om dette i nettbanken. Dette gjelder uavhengig om du ønsker å søke i din daglige bank eller en annen bank. Har du boliglån som skal refinansieres kan det lønne seg å starte med egen bank. Her kan du søke om å øke lånet, eller forhandle med banken om bedre vilkår om boligen har steget i verdi.

Hvis din daglige bank ikke kan gi deg et bedre tilbud, kan du søke om å flytte boliglånet til en annen bank. Dette søker du om i nettbanken til den aktuelle banken. For oversikt over hvilke banker som tilbyr boliglån og refinansiering kan du sjekke en låneportal.

Skal du søke om refinansiering uten sikkerhet, med et såkalt refinansieringslån, kan dette også søkes om i nettbanken til din foretrukne bank. Du søker da om et forbrukslån og velger at lånet skal brukes til refinansiering. Husk å få med alle lån og kreditter som skal refinansieres med dette lånet for en nøyaktig behandling av søknaden.

Låneportal

En låneportal gir deg oversikt over alle lånetilbydere som passer dine kriterier knyttet til beløp, nedbetaling og din alder. Viktig å huske på når du bruker en låneportal er at summen du ser kun er et estimat og gjennomsnittlig pris. Hva lånet blir å koste kan du ikke vite sikkert før du får et lånetilbud, men beløpene du ser hos en låneportal gir en god indikasjon på bankenes tilbud og hva du kan forvente.

Hos en låneportal kan du enkelt sammenligne tilbyderne etter popularitet og pris. Skulle du finne et eller flere alternativer som passer din økonomi, kan du enkelt ta deg videre til søknadsskjemaet fra portalen. Låneportal kan brukes til å finne lån både med og uten sikkerhet.

Lånemegler

Hos en lånemegler kan du søke om lån til refinansiering hos flere tilbydere på en og samme tid. Denne løsningen er mest aktuell hvis du skal søke refinansieringslån eller refinansiere med sikkerhet uten å gjøre endringer på boliglånet. Dette er en enkel måte å søke om lån og å innhente flere tilbud samtidig på. Du fyller inn en enkelt lånesøknad om refinansieringslån som megleren så sender videre til alle sine samarbeidspartnere. Hvor mange som vil vurdere søknaden avhenger av hvilken megler du bruker og hvor mange de samarbeider med. Noen lånemeglere samarbeider med 5 banker, andre med over 20.

Fordelen med å søke hos en lånemegler er at flere banker behandler søknaden, noe som øker sjansene dine for å få innvilget minst ett lånetilbud. Får du flere kan du enkelt sammenligne de ulike tilbudene hos megleren, og velge det som passer din økonomi best.

Sammenligne lånetilbud

Før du takker ja til et tilbud om refinansiering er det lurt å sammenligne tilbudene. Det er også verdt å sammenligne refinansiering med og uten sikkerhet opp mot hverandre. For selv om boliglån og lån med sikkerhet har en lavere rente, kan den lange nedbetalingstiden gjøre lånet dyrere. Før du søker om lån kan det derfor være lønnsomt å bruke en lånekalkulator for å sjekke hvor mye hvert enkelt lån kan komme til å koste.

Har du mottatt flere lånetilbud vil det være enklere å sammenligne faktiske kostnader. De tallene som er viktig å vurdere er nominell og effektiv rente, samt gebyrer og de totale kostnadene. Målet med refinansiering er å få de beste vilkårene og det billigste lånetilbudet. Det kan også være en idé å sammenligne ulike nedbetalingstider for å se hvor mye lånet vil koste i måneden og totalt sett. Det beste lånetilbudet for refinansiering er det med lavest rente, få gebyrer og kort nedbetalingstid.